Ao Acupunctuur Center

Derde Slagen 8, 5233 TC      's-Hertogenbosch      T: 073 689 2366

Traditionele Chinese Geneeswijze

 

Traditionele Chinese Geneeswijze is een systeem van diagnose en complete gezondheidszorg dat gebaseerd is op een holistisch (algeheel) begrip van lichaam, geest en ziel in samenhang met het universum.

De grondslagen werden vijfduizend jaar geleden gelegd in de tijd van Shen Nong (de Goddelijke Boer) en Huang Di (de Gele Keizer), toen de mens dichter bij de natuur en de wisseling van de seizoenen leefde.

Uitgangspunt was dat de energiestroom een nauwe verbondenheid had met de fundamentalistische krachten en dat hitte en kou van grote invloed waren op het menselijk welbevinden.

Yin Yang en Qi

De theorie van Yin en Yang, gebaseerd op een filosofie uit het klassieke China, is een van de meest fundamentele theorieën van de traditionele Chinese geneeswijze. Volgens deze theorie is de tegenstelling van Yin en Yang een fundamentele natuurwet. Alles komt voort, wordt ontwikkeld, gemotiveerd en veranderd door de kracht van Yin Qi en Yang Qi.

In het universum bestaan verschillende relaties tussen Yin en Yang, zoals tegenstelling, ondersteuning, aanval, onderlinge afhankelijkheid en transformatie.

In de traditionele Chinese geneeswijze worden deze concepten gebruikt om problemen samen te vatten en te verklaren op het vlak van anatomie, fysiologie, pathologie, diagnose, preventie en behandeling, enz.

Meridianen en Balans

Meridianen zijn de kanalen waarlangs de Qi stroomt. De meeste acupunctuurpunten liggen langs deze kanalen. Er zijn twaalf hoofdmeridianen die elk corresponderen met de twaalf hoofdorganen in het lichaam.

Onbalans van Yin en Yang veroorzaakt ziekte. Ingeval van ziekte vertonen de verschillende meridianen verscheidene soorten van disharmonie. De Chinese geneeswijze richt zich op dit soort onevenwichtigheden.